Τρίτη, 1 Μαΐου 2012

Bororo - Λένος Χρηστίδης

Bororo - Λένος Χρηστίδης

[...]

   Η συμπαθής κυρία Φωτεινή ήταν ευτυχής που συζητούσε μ' ένα σοβαρό νεαρό, ένα λαμπρό φοιτητή, ένα φέρελπι δημοσιογράφο με τόσα ενδιαφέροντα. Γιατί να της το χαλάσει; Και τι να πει; Ότι είχε κάποια χρόνια να πατήσει στη Σχολή, μόνο έστελνε πού και πού κανέναν να γράψει αντ' αυτού; Ότι η δουλειά του ήταν ένας μη δημιουργικός, μη ευχάριστος, μη βιώσιμος χώρος χωρίς προοπτική; Ότι οι παλιοί φίλοι του είχαν σκορπίσει στις τέσσερις γωνιές της Γης, άλλος παντρεμένος, άλλος χωρίς φρύδια, άλλο χαρακτηρισμένος - από τον περίγυρο του - παθολογική περίπτωση; «Κι ο τέταρτος, Φωτεινή, ανυποψίαστη γλυκιά σαραντάρα από την Κομοτηνή, ο τέταρτος είμαι εγώ». Αυτό θα μπορούσε να πει ο Λάμπρος, αλλά δεν το είπε. Κι έτσι η ώρα κύλησε ευχάριστα και ήρεμα.

[...]

[...]

   Τα ποτήρια γέμιζαν και άδειζαν για να ξαναγεμίσουν. Η Εύη Βιδευή, μετά το σόλο, επέστρεψε στη φυσική της θέση: δεύτερα στον Πανορμίτη Μαλτεζάνο, που είχε κάνει το τσιγαράκι του. Και από κάτω οι αρχηγοί των μεγαλύτερων οικογενειών να κερνάνε ο ένας τον άλλο νταμιτζάνες και να σκάνε πεντοχίλιαρα στο πλατύ μέτωπο του Φοίβου Παπαδόπουλου, του μπασοκιθαρίστα, που είχε και τη διεύθυνση της ορχήστρας. Και κοριτσάκια με τα κυριακάτικά τους να τιτιβίζουν χαρούμενα, μπαίνοντας επικίνδυνα στο θολωμένο πλέον μάτι του Διονύση.

- Αυτά τα κοριτσάκια σε πέντε χρόνια εγώ τα...

   Η φωνή του, ευτυχώς, πνίγηκε αύτανδρη στο γκαζωμένο σόλο αρμόνιο που, απροειδοποίητα, εξαπέλυσε ο Ανεπανάληπτος Τζώνυ Σαλίμοβιτς, ένας Βόσνιος Μουσουλμάνος, που, τρέχα γύρευε πώς βρέθηκε εκεί, πάντως βρέθηκε. Και βρέθηκε να παίζει ακορντάκια, γι' αυτό πλακώθηκε σ' ένα δεκάλεπτο σόλο τσιφτετέλι, κατά τη διάρκεια του οποίου οι ωραιότερες των οικογενειών είχαν αναρριχηθεί στα τραπέζια  τους, ενώ οι μπαμπάδες ή οι σύζυγοι τους καμάρωναν από κάτω, κοιτάζοντας τριγύρω μην τυχόν και χρειαστεί να σκοτώσουν κανέναν που δεν τις καμάρωνε ή που τις καμάρωνε υπερβολικά.

[...]

Απόσπασματα από το 'Bororo' - Λένος Χρηστίδης

1 σχόλιο:

Serenade είπε...

Πιστεύω θα σου άρεσαν και τα Χαστουκόψαρα του ιδίου...
Ωραίο μπλογκ :)