Τετάρτη, 2 Μαΐου 2012

Πολιτική Ανυπακοή / Ζωή χωρίς αρχές - Χένρυ Ντέϊβιντ Θορώ

Πολιτική Ανυπακοή/ Ζωή χωρίς αρχές - Χένρυ Ντέϊβιντ Θορώ

Πολιτική Ανυπακοή

[...]
   
   Κάθε ψηφοφρία είναι ένα είδος παιχνιδιού, όπως το σκάκι ή το τάβλι, με μιαν ελαφρά ηθική επικάλυψη· ένα παιχνίδι με το δίκαιο και το άδικο, με τα ηθικά ζητήματα - και, όπως είναι φυσικό, συνοδεύεται από στοιχήματα. Ο χαρακτήρας των ψηφοφόρων τίθεται υπό αίρεση. Ψηφίζω στην τύχη, όσο πιο δίκαια νομίζω. Δεν συνιστά όμως για μένα ζήτημα ζωής ή θανάτου η επικράτηση του δίκαιου. Υποχωρώ πρόθυμα στη θέληση της πλειοψηφίας. Κατά συνέπεια, η υποχρέωσή μου δεν υπερβαίνει ποτέ τη λυσιτέλεια. Ψηφίζω πάντα για το δίκαιο, αλλά δεν κάνω τίποτα για αυτό. Και η ψήφος αυτή εκφράζει υποτονικά προς τους άλλους την επιθυμία ότι πρέπει να επικρατήσει το δίκαιο. Ένας σοφός άνθρωπος όμως δεν εγκαταλείπει το δίκαιο στην τύχη, ούτε τρέφει την ελπίδα να το δει να επικρατεί μόνο διαμέσου της δύναμης της πλειοψηφίας. Δεν υπάρχουν μόνο διαμέσου της δύνατης της πλειοψηφίας. Δεν υπάρχουν παρά ψήγματα αρετής εκεί όπου οι άνθρωποι δρουν ως μάζα. Όταν η πλειοψηφία ψηφίσει υπέρ της κατάργησης της δουλείας, θα προβεί σε αυτήν την πράξη διότι η δουλεία θα της είναι αδιάφορη, ή επειδή θα έχει απομείνει ελάχιστη δουλεία για να καταργηθεί με την φήφο της. Οι μόνοι δούλοι τότε θα είναι οι ψηφοφόροι. Η μόνη ψήφος που είναι δυνατόν να επισπεύσει την κατάργηση της δουλείας είναι η ψήφος του ατόμου που διαμέσου της ψηφοφορίας διεκδικεί την ελευθερία του.

[...]

[...]

   Εάν η αδικία είναι μέρος των αναγκαίων τριβών του κυβερνητικού μηχανισμού, αφήστε την να συνεχίσει να αδικεί, διότι ίσως επιτέλους φθαρεί και καταστραφεί. Εάν η αδικία είναι κάποιο ελατήριο, ή τροχαλία, ή σκοινί, ή κοχλίας του μηχανισμού, τότε μπορείτε να σταθμίσετε αν το αντίδοτο δεν είναι χειρότερο από την ασθένεια. Αλλά, εάν απαιτεί από σάς να καταστείτε ο φορέας της αδικίας προς τον συνάνθρωπό σας, τότε ένα έχω να προτείνω: παραβιάστε αμέσως τον νόμο. Αποτρέψτε τις τριβές με την ίδια σας τη ζωή, και σταματήστε τον μηχανισμό. Διότι αυτό που οφείλω να κάνω είναι να εξετάσω, όποιο και αν έιναι το τίμημα, εάν συναινώ και εγώ ο ίδιος στην αδικία την οποία καταδικάζω.

[...]


Αποσπάσματα από το 'Πολιτική Ανυπακοή' - Χένρυ Ντέϊβιντ Θορώ

Ζωή χωρίς αρχές

[...]
   Αποκαλούμε αυτόν τον τόπο χώρα της ελευθερίας; Τι αξία έχει να είμαστε ελεύθεροι από τον Βασιλιά Γεώργιο και να συνεχίζουμε να είμαστε σκλάβοι του Βασιλιά Προκατάληψη; Τι σημαίνει να γεννιόμαστε ελεύθεροι και να μη ζούμε ελεύθεροι; Ποια είναι η αξία της οιασδήποτε πολιτικής ελευθερίας, εάν αυτή δεν σημαίνει ταυτόχρονα και ηθική ελευθερία; Είναι ελευθερία το να είμαστε σκλάβοι, ή είναι ελευθερία το να είμαστε ελεύθεροι; Είμαστε ένα έθνος πολιτικών, που μας αφορά μόνον η εξωτερική άμυνα της ελευθερίας. Ενδεχομένων, μόνον τα παιδιά των παιδιών μας θα είναι πραγματικά ελεύθερα. Φορολογούμε τους εαυτούς μας άδικα. Υπάρχει ένα μεγάλο τμήμα από εμάς που δεν αντιπροσωπεύεται. Αυτό είναι φορολόγηση χωρίς εκπροσώπηση. Στρατωνίζουμε στρατεύματα, στρατωνίζουμε τρελούς και όλων των ειδών τα κτήνη ενάντια στους εαυτούς μας. Στρατωνίζουμε τα παχιά μας σώματα επάνω στις φτωχές ψυχές μας, ώσπου τα πρώτα να κατασπαράξουν την ουσία των δευτέρων.
[...]

Απόσπασμα από το 'Ζωή χωρίς αρχές' - Χένρυ Ντέϊβιντ Θορώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: